Voedingsadvies / Afvallen


 

 

 

 

 

 

 

 

De rol van voeding

 

Dat voeding een belangrijke rol speelt bij het goed functioneren van zowel lichaam en geest, is alom bekend. Toch worden we vaak in de verleiding gebracht om te veel of te vaak verkeerde voeding tot ons te nemen. Met als gevolg dat we ons vaak niet fit voelen en risico lopen op één van de velen welvaartziekten. Je kunt je daar natuurlijk ook gewoon bij neerleggen maar je kunt ook in actie komen en je voedings- en levenstijl aanpakken. Het is namelijk nooit te laat om het roer om te gooien.

 

Een gezond voedingspatroon wil echter niet zeggen dat je nooit meer iets lekkers mag eten. Ik besef me dat het best lastig kan zijn om te bepalen welk gezond voedingspatroon er bij jou past !!. Als voedingsdeskundige kan ik je helpen dit uit te zoeken.

 

 

Overgewicht

 

De oorzaak van overgewicht is vaak heel simpel, je krijgt via je voeding simpelweg meer energie binnen dan dat je lichaam gebruikt. Wat er voor zorgt dat je lichaam vet gaat opslaan en je aankomt. Factoren die daarbij een rol kunnen spelen zijn: verkeerde eetgewoonten, abnormaal eetgedrag ( emotie eten), chronische stress maar ook erfelijke factoren kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van overgewicht. Of er spraken is van overgewicht kan op verschillende manieren worden gemeten, niet alleen het gewicht maar ook de BMI ( Body Mass Index) en de buikomvang geven aan of er sprake is van overgewicht.

 

INVLOED VAN STRESS OP JE EETGEDRAG

 

Heb je de neiging om meer te snoepen en ‘slechte’ dingen te eten wanneer je meer stress hebt? Dit is niet zo gek en fysiologisch gezien heel goed verklaarbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij langdurige stress raakt het stresshormoon cortisol namelijk uit balans. Dit stresshormoon is essentieel voor je energie en gezondheid, maar als het uit balans is heeft dit gevolgen voor je hele fysiologische systeem. Cortisol reguleert de prestaties van andere hormonen zoals testosteron, oestrogeen en schildklierhormonen.

Daarmee is cortisol een soort controlesysteem voor de andere hormonen. Het brengt je bloeddruk omhoog als het omhoog moet gaan en het verhoogt je bloedsuikergehalte alleen als je dit nodig hebt. Ook moduleert het de werking van je immuunsysteem.

 

Het cortisol niveau is in een normale en gezonde toestand in de ochtend hoog en neemt gedurende de dag af. Maar bij chronische stress blijft het lichaam de hele dag door cortisol produceren, wat ervoor kan zorgen dat je moeilijk in slaap kunt komen en een tekort aan rust krijgt.

Overdag zorgt het hoge cortisol ervoor dat het verlies aan energie, dat ontstaan is door slaapgebrek en stress, gecompenseerd wordt door eten. Cortisol verhoogd namelijk het hongergevoel en versterkt de motivatie om te eten. Daarbij voel je je beter, want eten zorgt voor een verhoging van je bloedsuikerspiegel en dit stimuleert weer de productie van dopamine.

 

Dopamine is een stof die je een gevoel van beloning geeft. Het beloningscentrum in je hersenen wordt geactiveerd, waardoor je steeds meer behoefte hebt aan suikers. Door chronische stress is ook je dopamine balans verstoord geraakt, waardoor je je in de basis niet zo prettig voelt. Door suikerinname, stijgt je dopamine niveau en voel je je beter.

 

Dopamine heeft op zichzelf ook weer een functie in het balans houden van een andere stof, serotonine. Serotonine is een stimulerende neurotransmitter die betrokken is bij verschillende alledaagse functies, zoals bijvoorbeeld slaap en emotie. Het is ook een stof die zorgt voor een verzadigd gevoel. Een tekort kan leiden tot overeten. Het houdt elkaar dus in stand en de neiging tot eten blijft.

 

Hoewel we dus bij stress de neiging hebben om te snoepen en slechte dingen te eten en dit fysiologisch gezien verklaarbaar is. Het geeft echter nog niet een goede reden om eraan toe te blijven geven, want een negatief spiraal waarin overgewicht, ziektes, spijsverteringsproblemen, negatief zelfbeeld etc. op de loer liggen, wil je liever niet. In dit geval adviseer ik cliënten om eerst TRE te gaan doen, wat zorgt dat je lichaam en daarbij ook je hormonen weer in balans komen. Voor we met het afvallen aan de slag gaan, om irritatie en frustratie te voorkomen. Hier schiet je namelijk niets mee op,je beland op deze manier alleen maar in een neerwaartse spiraal.

 

Snel en verantwoord afvallen met behulp van het Momentum afslankprogramma.

 

Om op een snelle en verantwoorde manier af te vallen, kun je gebruik maken van het momentum afslankprogramma. Dit programma waar gezonde voeding en het aanleren van een gezond voedingspatroon centraal staan, bestaat uit de volgende 3 fasen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fase 1: Dieetfase, duurt 27 dagen en draait om het afrekenen met ongezonde vetten

Deze fase bestaat uit een uitgebalanceerd dieet met smaakvolle recepten die weinig vet en koolhydraten bevatten. Voedingssupplementen vullen waar gewenst tekorten of extra behoeften in voeding aan. in deze fase wordt het afslankproces een beetje geholpen door het lichaamseigen voedingssupplement Carnitine. Carnitine is in deze fase een belangrijk voedingssupplement omdat dit naast vetverbranding op buik, billen en benen stimuleert, ook zorgt dat je honger gevoel afneemt zodat het dieet gemakkelijker vol te houden is.

 

Fase 2: Stabilisatiefase (21 dagen)

Tijdens de stabilisatiefase wordt je dieet langzaam aangevuld om zo je nieuwe gewicht te stabiliseren, of nog wat extra af te vallen. Tijdens deze periode bouw je de hoeveelheid eiwitten en koolhydraten langzaam op, maar eet je nog steeds weinig vet. Het voedingssupplement Carnitine, kan ook in deze fase een goede ondersteuning zijn bij het afslanken en het behoud van een gezond gewicht.

 

Fase 3: Levensfase

De levensfase is de zogenaamde advies- en bewustwordingsfase. Het dieet wordt op een gezonde manier verder aangevuld, maar fase 3 bestaat vooral uit richtlijnen om je gewicht op peil te houden. Voorop staat dat je geniet van eten en natuurlijk van je nieuwe gewicht! Uit eten gaan kan weer, evenals een lekker glaasje wijn. Fase 3 draait geheel om het vinden van een juiste balans en vormt de basis voor een gezond gewicht

Kortom: een totaalprogramma voor mensen die snel en effectief willen afvallen, maar vooral voorgoed willen afrekenen met hun overgewicht.

 

Begeleiding

Als je beslist om deel te nemen aan het Momentum afslankprogramma zal ik je tijdens het programma begeleiden. Tijdens het intakegesprek zal gekeken worden op welke manier jij begeleid wilt worden, mogelijkheden zijn om wekelijks af te spreken voor begeleiding en weegmoment. Maar ook begeleiding via telefoon of mail is een mogelijkheid. Heb je interesse? of wil je wat extra informatie, bel of mail me gerust.     

 

Kosten

Het intakegesprek is gratis en vrijblijvend zodat als je het je niets lijkt, je nergens aan vast zit. De kosten voor het momentumafslankprogramma zijn afhankelijk van het aantal kilo's die je wilt afvallen.Tijdens het intakegesprek wordt gekeken worden wat voor jou van toepassing is. Om toch een indicatie te krijgen een startpakket Momentum: 169,- euro incl BTW

Startpakket Momentum incl. begeleiding (min 5 weegmomenten): 220,- euro incl. BTW

 

Mijn ervaring met Momentum

 

Ook ik heb een tijdje gevochten tegen de extra pondjes. Ik probeerde allerlei dieeten, die opzich goed werkten maar de pondjes kwamen er net zo snel weer aan als ze er af gingen. Ik ben op zoek gegaan naar een dieet waarmee ik op een verantwoorde manier kon afvallen, en zou leren leren hoe ik op gewicht kon blijven. Via via kwam ik in contact met het Momentumafslankprogramma, ik beloot om dit programma te gaan volgen, met als gevolg dat ik in 10 weken meer dan 20 kg afviel. Ik ben weer op gewicht, en voel mij veel energieker en lekkerder in mijn vel. Nu 5 jaar later ben ik nog steeds op gewicht, en ben zelfs nog extra afgevallen, dit was mij nog nooit eerder gelukt.

 

Hieronder zie je foto's van mij, van voor en na het volgen van het Momentum-afslankprogramma.

 

                                                                      

 

 

Voor aanvang van het Momentum- programma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na het Momentum-programma     Voor meer vitaliteit, veerkracht,

            rust & plezier in je leven   Toegepast psycholoog, voedingsdeskundige, TRE  provider

    Bernita van Wijgerden