Stress en trauma verwerking (TRE)     Voor meer vitaliteit, veerkracht,

            rust & plezier in je leven   Toegepast psycholoog, voedingsdeskundige, TRE  provider

    Bernita van Wijgerden 


                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is TRE?

 

TRE staat voor Tension Releasing Exercises, ofwel vertaald: spanning reducerende oefeningen. Deze oefeningen helpen je lichaam bij het loslaten van opgeslagen spanning.

We staan er niet bij stil, maar ons lichaam is het grootste gedeelte van de dag in opperste staat van alertheid! Voortkomend uit de drang om te overleven. Die grote alertheid begint al bij kleine dingen zoals; uitkijken waar je loopt, fietst en rijdt, scherp zijn in vergaderingen om voor je belangen op te komen, je kinderen in de gaten houden, lawaai, niet in je vingers snijden of van de trap afvallen, je ongemakkelijk voelen in groepen etc. Tot aan opperste staat van paraatheid bij grotere confrontaties als;irritaties, financieel (verlies), ruzies, geweld, ziekte en uiteindelijk levensbedreigende situaties.

 

Universeel reageert ieder lichaam op eenzelfde manier op vervelende en/of gevaarlijke gebeurtenissen en situaties. Zij roepen emoties bij ons op zoals angst, paniek, boosheid, irritatie, bezorgdheid en frustratie, of meer een gevoel van gelatenheid, lamgeslagen zijn. Niet alleen op traumatische of gevaarlijke situaties en gebeurtenissen, maar ook op alledaagse stress reageert je lichaam automatisch met een vecht- of vluchtrespons.

Zelfs als je alleen al aan zo’n situatie dénkt, kan je hartslag toenemen, je ademhaling versnellen en je begint te zweten.

Je herkent het volgende voorbeeld vast wel: je hebt een belangrijke afspraak, maar je kunt die verdraaide autosleutels nergens vinden, heb je ze gevonden wil de auto niet starten. Of je moet de deadline van een spoedklus halen. Je hebt je verslapen en dreigt de trein te missen. Alwéér. Krijg je het al warm?

 

Deze natuurlijke reactie maakt dat we alerter worden: onze spieren spannen aan zodat we snel in actie kunnen komen. Hartstikke handig zou je zeggen, zeker in situaties waarin lichamelijke schade dreigt, maar hoe vaak komt het voor dat jij moeten vluchten voor een wild dier? Waar die oeroude vecht- en vluchtrespons van oorsprong bedoeld is om je te beschermen, kan dit nu in je nadeel werken. Om op hedendaagse stressoren te reageren die echter vaak emotioneel of psychisch van aard zijn, zijn zulke grote fysieke veranderingen namelijk niet noodzakelijk. En kan deze lichamelijke toestand, als deze lange tijd actief blijft allerlei fysieke en psycho- emotionele klachten in de hand spelen.

 

Ontladingsmechanisme:

 

Gelukkig beschikt ons lichaam over een ontladingsmechanisme waarmee we de spannings los kunnen laten. Het treedt al in werking tijdens stressvolle momenten zelf. Trillende handen en benen, een trillende stem en knikkende knieën zijn tekenen dat een lichaam zich van de biochemische stoffen en spanning aan het ontdoen, is die het nodig had om in een staat van paraatheid te komen.

Hoewel beven of trillen tijdens of na een schokkende ervaring een volkomen normale menselijke reactie is, hebben vooral volwassenen dit mechanisme afgestompt. We zijn namelijk bang te laten zien dat we kwetsbaar zijn, een trillende stem, trillende benen, knieën en handen zijn fysieke uitingen van angst die als zwakheid worden geïnterpreteerd. ‘In onze maatschappij ligt de nadruk steeds meer op het denken, het beredeneren. Iedereen heeft overal wel een mening over. Niet alleen over onszelf maar vooral ook over anderen. Dit bekritiseren en niet uit de toon willen vallen heeft ertoe geleid dat we ons niet meer zo makkelijk durven uiten. Hiermee ontkennen we dus onszelf en daarmee belangrijke behoeftes. Uit onzekerheid, angst of schaamte wat de omgeving ervan vindt, luisteren we te weinig naar ons lichaam en de behoefte om te ontspannen en te herstellen’

‘Bij langdurige stress of een trauma ontspannen veel spiergroepen zich niet meer. Waarbij die aanhoudende spierspanning de hersenen maar een signaal blijven geven dat er nog steeds gevaar is, waardoor het lichaam en de hersenen in opperste staat van alertheid en paraatheid blijven. Bij ‘gevaar’ hebben we het niet alleen over fysiek gevaar, ‘ons lichaam en onze hersenen maken namelijk geen onderscheid tussen daadwerkelijk fysiek gevaar en andere stressvolle situaties, zoals een presentatie geven of een belangrijke deadline halen.

 

Activeren van ons natuurlijke ontladingsmechanisme.

 

Ondanks dat een leven zonder stress niet haalbaar is, kun je wel leren diep te ontspannen op die lichaamseigen manier. De grondlegger van TRE, David Bercelli ontdekte namelijk dat je trillingen (tremoren) ook kunt activeren via een serie oefeningen. Met deze oefeningen die speciaal ontworpen zijn om (diepe) spierspanningen te ontladen, helpen we ons natuurlijke mechanisme weer herinneren om deze spanningen los te laten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Tijdens een advanced training mocht ik David, de grondlegger van TRE ontmoeten

 

Hoewel het niet moeilijk is om deze methode aan te leren is het wel aan te raden om dit onder begeleiding te doen, zodat je het na een aantal sessies thuis kunt toepassen. In het begin kan het namelijk wat onwennig aanvoelen, en een gecertificeerd TRE-provider kan je daarbij helpen. Ikzelf ben in 2016 gecertificeerd en heb in maart 2018 een advanced training bij David mogen volgen.

 

Voordelen?

 

TRE is een zelfhulpmethodiek, eenvoudig aan te leren en na een aantal begeleidingssessies heel goed zelf thuis toepasbaar. Een ander groot voordeel is dat je niet hoeft te praten over je problemen en emoties, maar wel snel effect ziet.

Het effect van TRE heeft zich de afgelopen jaren bewezen en is effectief bij zowel fysieke als psycho-emotionele klachten, een aantal voorbeelden van de effecten van TRE zijn:

 

- betere nachtrust

- minder (werk)stress

- minder conflicten

- minder piekeren

- losmaken en bevrijden van beklemmende emoties en gebeurtenissen

- reduceren en verhelpen van angsten en fobieën

- verhelpen van burn-out verschijnselen

- verminderen overmatige vermoeidheid

- verlicht hoofdpijn en migraine

- verminderde rug-, nek- en schouderklachten

- meer openstaan voor nieuwe dingen

- reduceert PTSS

- verlichting bij chronische aandoeningen

 

Voor wie geschikt?

 

TRE® is voor iedereen geschikt die opzoek is naar een eenvoudige zelfhulpmethode, waarbij je leert hoe je langdurig vastgehouden spanningen los kunt laten. Om zo te helen van de gevolgen die de chronische stress veroorzaakt heeft. Naast oude stress kun je met TRE ook nieuwe stress en emotionele spanningen verwerken. Wat je diepe rust en ontspanning, zowel fysiek als mentaal oplevert.

 

Begeleiding

 

Onder deskundige begeleiding ga je veilig door het proces heen en leer je om de oefeningen zelf te doen. De oefeningen worden desgewenst aan jouw belastbaarheid aangepast, je leert om weer naar je lichaam te luisteren en je grenzen te respecteren. TRE werkt voor heel veel dingen maar zie het niet als een wondermiddel, het wordt alleen dan een succes als je kiest voor professionele begeleiding en je gemotiveerd bent om er ook echt mee aan de slag te gaan.

 

Om mensen kennis te laten maken met TRE organiseer ik regelmatig introductieworkshops, hier leer je wat TRE inhoud en ga  je onder begeleiding van mij ook daadwerkelijk zelf aan de slag met deze methode.

Als je gemotiveerd bent om met deze methode aan de slag te gaan dan kan je kiezen voor twee soorten begeleiding. je kunt kiezen voor individuele begeleiding, waar we één op één aan de slag gaan met TRE. Op deze manier is er alle tijd voor jou en de zaken die jou bezighouden. Ook kun je kiezen voor groepsbegeleiding, hier ga je met groepjes van maximaal 4 personen met TRE aan de slag, zodat er genoeg tijd over blijft voor jou persoonlijke proces. Groepssessie en individuele sessies kunnen ook altijd in overleg worden gepland, bel of mail me even om te overleggen wat voor jou uitkomt.

 

Individuele sessies:

Tijdens de individuele sessies is er meer tijd voor jou en je proces, we werken dan samen aan die zaken die bij jou stress opleveren. De duur van een sessie is 120 min en de kosten zijn 75,- euro incl BTW. 

 

Groepsbegeleidingssessies (in groepjes van max 4 personen)

kosten 40,- euro per sessie, voor een duur van 120 min. 

Groepssessies worden in overleg afgesproken, en kunnen overdag of vroeg van de avond plaatsvinden.   

 

Aanmelden of aanvullende informatie?

 

Heb je interesse meld je dan aan, dit doe je door mij een mail te sturen of te bellen. Na aanmelding ontvang je de nodige informatie.

Mail: bernita@hulpbijveranderen.com, of bel: 063876555.


Aanvullende informatie is ook te vinden op tre-nederland.nl